Lam serveret med kartoffelpandekage, hvidløgsdressing og gulerodssalat
INGREDIENSER:
1,5 kg kølle eller bov fra vadehavslam
12 store kartofler
1 æg
3 dl syrnet fløde 9 % (Cheasy Fraiche 9 %)
3-6 fed hvidløg
1 citron
1 appelsin
3-4 spsk olie
Salt og peber.
Fremgangsmåde:
1. Lammekøllen gøres ren for grove hinder og sener og det værste fedt. Gnides ind i salt og peber.
2. Kartoflerne skrælles - helst store, da det går hurtigere. Halvdelen af dem eller mere skæres i skiver og lægges ned omkring køllen, som sættes i en forvarmet ovn ved 225 grader i et kvarter.
3. Herefter vendes køllen, lidt kogende vand hældes ved og varmen dæmpes til 160 grader. Herefter steges køllen i hen ved 1 1/2 time. Se indimellem til køllen og tilsæt lidt mere vand, hvis kartoflerne er ved at koge tørre. Vend evt. nogle af kartoflerne, hvis de ser for brankede ud.
4. Køllen skal helst slutte med en indvendig rosa farve på ca. 70 grader. Brug evt. et stegetermometer.
5. Tag fadet ud og dæk det med folie. Lad kødet trække i 15 minutter inden udskæring.
TILBEHØR:
Hvidløgsdressing.
Fremgangsmåde:
1. Et bæger syrnet fløde 9 % hældes i en skål. 3-6 fed hvidløg - afhængigt af hvem man skal være sammen med næste dag! - afskalles og presse ned i fløden. 1 citron presses og tilsættes og røres rundt i dressingen, som til sidst smages til med salt.
Gulerodssalat.
Fremgangsmåde:
1. Gulerødderne skrælles og rives fint i en skål for sig og tilsættes en presset appelsin.
Kartoffelpandekage.
Fremgangsmåde:
1. Et æg piskes i en skål med lidt salt. Resten af kartoflerne rives groft og piskes sammen med ægget.
2. Varm olien på en stegepande og hæld de revne kartofler ned i panden.
Sørg for, at kartoffelpandekagen er løs fra panden, og skru så lidt ned for panden.
3. Efter 15 minutter vendes kartoffelpandekagen ud på et grydelåg. Tilsæt lidt mere olie og videresteg kartoflerne på den anden side. Med ca. 15 minutters stegetid på hver side skal kartoffelpandekagen helst være lysebrun på begge sider.
kilde: vadehavsprodukter.dk / Lammekød